Wsad fermentacyjny

Biogaz otrzymywany jest w procesie fermentacji metanowej – jej mezo – lub termofilnej odmiany, która w dużym stopniu zależy od temperatury samego procesu. Niemniej jednak, sama temperatura fermentacji to zaledwie jedna składowa całego procesu. Kolejnymi składowymi są mikroorganizmy oraz substraty użyte do pozyskiwania biogazu. I to właśnie te ostatnie mają najbardziej istotny z punktu widzenia eksploatacji biogazowni wpływ na wydajność oraz jakość pozyskiwanego gazu.

W zakresie usług analitycznych G.P.Chem. znajduje się analizą zawartości komory fermentacyjnej (1 komora), jak również komory pofermentacyjnej (2 komora) pod kątem zawartości parametrów kluczowych dla prawidłowego przebiegu i monitoringu procesu fermentacji metanowej oraz funkcjonowania biogazowni rolniczej. Oprócz analiz samego fermentu oraz pofermentu wykonujemy usługi analityczne z zakresu analizy surowca – wsadu pod kątem jego późniejszego wykorzystania w procesie fermentacji.

Pamiętaj!

Monitorując zawartość kluczowych produktów i parametrów procesu wewnątrz komory fermentacyjnej jesteś w stanie zapobiec wielu nieoczekiwanym sytuacjom związanym ze spadkiem efektywności produkcji biogazu tj. inhibicji oraz przeładowaniu fermentatora!

Jesteśmy do Państwa dyspozycji w razie jakichkolwiek pytań, niejasności czy zwykłej ciekawości. Zapraszamy do zakładki kontakt!

Zakres analiz:
  • WSAD BIOGAZOWY
  • KOMPLET ANALIZ
  • SUMA KWASÓW (ekwiwalent CH3OOH) / kg
  • kwas octowy
  • kwas propionowy
  • kwas izo-butylowy (izo-masłowy)
  • kwas butylowy(masłowy)
  • kwas izo-walerianowy
  • kwas n-walerianowy
  • kwas izo-kapronowy
  • kwas n-kapronowy
  • Kwas heptanowy
  • Pozostałe parametry
  • Azot całkowity/ogólny
  • Azot –amonowy [mg/kg]
  • Azot amonowy [%]
  • FOS
  • TAC
  • FOS/TAC
  • ChZT
  • pH oraz ORP
  • Sucha masa [%]
  • Sucha masa organiczna [%]
  • Zasadowość
  • Pierwiastki (pełen zakres: 6 elementów.)
  • BIODOCHODOWOŚĆ SUROWCA (jako proces 4 etapowy)
  • Dodatkowe parametry wg zlecenia

Używamy ciasteczek .

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close