Podmioty z branży spożywczej, produkcji napojów i przemysłu mleczarskiego
Poznaj szczegóły dyrektywyZamów wdrożenie BATKogo dotyczy ta regulacja?
Podmioty branży spożywczej, produkujące napoje oraz produkty mleczarskie mają obowiązek stosować najlepsze dostępne techniki (BAT) poprzez wprowadzenie regulacji UE 2019/2031. Regulacja dotyczy:
- Obróbki i przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego (innych, niż wyłącznie mleko) o dziennej wydajności 75 ton produktu;
- Obróbki i przetwórstwa surowców pochodzenia roślinnego o wydajności 300 ton dziennie lub 600 ton dziennie przy założeniu, że działa wyłącznie 90 dni w roku;
- Obróbki i przetwórstwa surowców mieszanych z włączeniami objętymi rozporządzeniem.
Regulacja nie dotyczy branż, które zajmują się wyłącznie pakowaniem ww. produktów.
W celu zapoznania się ze szczegółami konkluzji BAT dla tej branży należy szczegółowo zapoznać się z rozporządzeniem UE dostępnym powyżej.