Podmioty z branży spożywczej, produkcji napojów i przemysłu mleczarskiego

Poznaj szczegóły dyrektywyZamów wdrożenie BAT

Kogo dotyczy ta regulacja?

Podmioty branży spożywczej, produkujące napoje oraz produkty mleczarskie mają obowiązek stosować najlepsze dostępne techniki (BAT) poprzez wprowadzenie regulacji UE 2019/2031. Regulacja dotyczy:

  • Obróbki i przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego (innych, niż wyłącznie mleko) o dziennej wydajności 75 ton produktu;
  • Obróbki i przetwórstwa surowców pochodzenia roślinnego o wydajności 300 ton dziennie lub 600 ton dziennie przy założeniu, że działa wyłącznie 90 dni w roku;
  • Obróbki i przetwórstwa surowców mieszanych z włączeniami objętymi rozporządzeniem.

Regulacja nie dotyczy branż, które zajmują się wyłącznie pakowaniem ww. produktów. 

W celu zapoznania się ze szczegółami konkluzji BAT dla tej branży należy szczegółowo zapoznać się z rozporządzeniem UE dostępnym powyżej. 

Jesteśmy gotowi, by wdrożyć BAT – pozostańmy w kontakcie: