Wsad fermentacyjny
Biogaz otrzymywany jest w procesie fermentacji metanowej – jej mezo – lub termofilnej odmiany, która w dużym stopniu zależy od temperatury samego procesu. Niemniej jednak, sama temperatura fermentacji to zaledwie jedna składowa całego procesu. Kolejnymi składowymi są mikroorganizmy oraz substraty użyte do pozyskiwania biogazu. I to właśnie te ostatnie mają najbardziej istotny z punktu widzenia eksploatacji biogazowni wpływ na wydajność oraz jakość pozyskiwanego gazu.
W zakresie usług analitycznych G.P.Chem. znajduje się analizą zawartości komory fermentacyjnej (1 komora), jak również komory pofermentacyjnej (2 komora) pod kątem zawartości parametrów kluczowych dla prawidłowego przebiegu i monitoringu procesu fermentacji metanowej oraz funkcjonowania biogazowni rolniczej. Oprócz analiz samego fermentu oraz pofermentu wykonujemy usługi analityczne z zakresu analizy surowca – wsadu pod kątem jego późniejszego wykorzystania w procesie fermentacji.
Pamiętaj!
Monitorując zawartość kluczowych produktów i parametrów procesu wewnątrz komory fermentacyjnej jesteś w stanie zapobiec wielu nieoczekiwanym sytuacjom związanym ze spadkiem efektywności produkcji biogazu tj. inhibicji oraz przeładowaniu fermentatora!
Jesteśmy do Państwa dyspozycji w razie jakichkolwiek pytań, niejasności czy zwykłej ciekawości. Zapraszamy do zakładki kontakt!
Zakres analiz:
- WSAD BIOGAZOWY
- KOMPLET ANALIZ
- SUMA KWASÓW (ekwiwalent CH3OOH) / kg
- kwas octowy
- kwas propionowy
- kwas izo-butylowy (izo-masłowy)
- kwas butylowy(masłowy)
- kwas izo-walerianowy
- kwas n-walerianowy
- kwas izo-kapronowy
- kwas n-kapronowy
- Kwas heptanowy
- Pozostałe parametry
- Azot całkowity/ogólny
- Azot –amonowy [mg/kg]
- Azot amonowy [%]
- FOS
- TAC
- FOS/TAC
- ChZT
- pH oraz ORP
- Sucha masa [%]
- Sucha masa organiczna [%]
- Zasadowość
- Pierwiastki (pełen zakres: 6 elementów.)
- BIODOCHODOWOŚĆ SUROWCA (jako proces 4 etapowy)
- Dodatkowe parametry wg zlecenia