Badanie wsadów fermentacyjnych

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą usług analitycznych dotyczących monitoringu wsadu fermentacyjnego. Wyniki analiz wsadów fermentacyjnych oraz ich właściwa interpretacja dostarczają niezbędnej wiedzy o prawidłowości zmian biochemicznych procesu metanogenezy.

Istnieje wiele parametrów, które mogą wpływać na efektywność i jakość procesu, takie jak temperatura, pH czy stężenie tlenu. Badanie wsadów fermentacyjnych pozwala na ścisłą kontrolę tych czynników i ich dostosowanie do potrzeb mikroorganizmów.

Standardowa analiza obejmuje:

  • pH,
  • potencjał redoks lub przewodność,
  • stężenie azotu amonowego,
  • oznaczenie wskaźnika FOS i TAC, obliczenie FOS/TAC,
  • sucha masa i sucha masa organiczna,
  • oznaczenie profilu i stężenia lotnych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej GC-FID,
  • oznaczane kwasy: octowy, propionowy, izomasłowy, masłowy, izowalerianowy, n-walerianowy, izokapronowy, n-kapronowy oraz heptanowy.

Dodatkowo wykonujemy:

  • oznaczenie wybranych lub wszystkich makro- i mikroelementów: P, K, Ca, Mg, Se, Co, Mo, Mn, Fe, Na, Cd, Cu, Cr, Ni, Pb, Zn, Hg,
  • oznaczenie stopnia odfermentowania substratów.

W próbkach substratów oznaczamy następujące parametry:

  • pH,
  • sucha masa,
  • sucha masa organiczna,
  • azot ogólny Kjeldahla,
  • azot amonowy.

Regularne badania wsadów fermentacyjnych pozwalają na monitorowanie postępu fermentacji i określenie, czy proces przebiega zgodnie z planem. To pozwala na szybką reakcję na ewentualne problemy, takie jak zatrzymanie reakcji czy kontaminacja wsadu.

Monitorowanie wsadów fermentacyjnych pomaga również w identyfikacji ewentualnych zanieczyszczeń lub kontaminacji wsadu, co jest istotne dla utrzymania czystości i jakości produktu końcowego. Podobny cel ma także badanie wody obiegowej w agregatach.

Zapraszamy do kontaktu klientów zainteresowanych badaniami wsadów fermentacyjnych. Dysponujemy zapleczem technicznym, które pozwala na kompleksowe monitorowanie parametrów tych elementów.

Zapoznaj się z oferowanym zakresem badania:


Badanie Kondycji Fermentora

pH,
potencjał redoks lub przewodność,
stężenie azotu amonowego,
oznaczenie wskaźnika FOS
oznaczenie wskaźnika TAC
obliczenie FOS/TAC,
sucha masa
sucha masa organiczna,
oznaczenie profilu i stężenia lotnych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej GC-FID,
oznaczane kwasy: octowy, propionowy, izomasłowy, masłowy, izowalerianowy, n-walerianowy, izokapronowy, n-kapronowy oraz heptanowy
oznaczenie makro- i mikroelementów:
P, K, Ca, Mg, Se, Co, Mo, Mn, Fe, Na, Cd, Cu, Cr, Ni, Pb, Zn, Hg,
oznaczenie stopnia odfermentowania substratów.

Badanie substratu

pH,
sucha masa,
sucha masa organiczna,
azot ogólny Kjeldahla.
azot amonowy

Biogazodochodowość substratu

Biogazodochodowość substratu badana jako proces 4 etapowy.
Czas prowadzenia analiz min. 6 tygodni.
Oznaczenie ilości i jakości biogazu wyprodukowanego z danego substratu w ujęciu przyrostów i spadków dziennych

Zamów przez telefon

Masz pytanie? Napisz maila