Badanie wsadów fermentacyjnych
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą usług analitycznych dotyczących monitoringu wsadu fermentacyjnego. Wyniki analiz wsadów fermentacyjnych oraz ich właściwa interpretacja dostarczają niezbędnej wiedzy o prawidłowości zmian biochemicznych procesu metanogenezy.
Standardowa analiza obejmuje:
- pH,
- potencjał redoks lub przewodność,
- stężenie azotu amonowego,
- oznaczenie wskaźnika FOS i TAC, obliczenie FOS/TAC,
- sucha masa i sucha masa organiczna,
- oznaczenie profilu i stężenia lotnych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej GC-FID,
- oznaczane kwasy: octowy, propionowy, izomasłowy, masłowy, izowalerianowy, n-walerianowy, izokapronowy, n-kapronowy oraz heptanowy.
Dodatkowo wykonujemy:
- oznaczenie wybranych lub wszystkich makro- i mikroelementów: P, K, Ca, Mg, Se, Co, Mo, Mn, Fe, Na, Cd, Cu, Cr, Ni, Pb, Zn, Hg,
- oznaczenie stopnia odfermentowania substratów.
W próbkach substratów oznaczamy następujące parametry:
- pH,
- sucha masa,
- sucha masa organiczna,
- azot ogólny Kjeldahla,
- azot amonowy.
Regularne badania wsadów fermentacyjnych pozwalają na monitorowanie postępu fermentacji i określenie, czy proces przebiega zgodnie z planem. To pozwala na szybką reakcję na ewentualne problemy, takie jak zatrzymanie reakcji czy kontaminacja wsadu.
Monitorowanie wsadów fermentacyjnych pomaga również w identyfikacji ewentualnych zanieczyszczeń lub kontaminacji wsadu, co jest istotne dla utrzymania czystości i jakości produktu końcowego. Podobny cel ma także badanie wody obiegowej w agregatach.
Zapraszamy do kontaktu klientów zainteresowanych badaniami wsadów fermentacyjnych. Dysponujemy zapleczem technicznym, które pozwala na kompleksowe monitorowanie parametrów tych elementów.
Zapoznaj się z oferowanym zakresem badania:
Badanie Kondycji Fermentora
pH,
potencjał redoks lub przewodność,
stężenie azotu amonowego,
oznaczenie wskaźnika FOS
oznaczenie wskaźnika TAC
obliczenie FOS/TAC,
sucha masa
sucha masa organiczna,
oznaczenie profilu i stężenia lotnych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej GC-FID,
oznaczane kwasy: octowy, propionowy, izomasłowy, masłowy, izowalerianowy, n-walerianowy, izokapronowy, n-kapronowy oraz heptanowy
oznaczenie makro- i mikroelementów:
P, K, Ca, Mg, Se, Co, Mo, Mn, Fe, Na, Cd, Cu, Cr, Ni, Pb, Zn, Hg,
oznaczenie stopnia odfermentowania substratów.
Badanie substratu
pH,
sucha masa,
sucha masa organiczna,
azot ogólny Kjeldahla.
azot amonowy
Biogazodochodowość substratu
Biogazodochodowość substratu badana jako proces 4 etapowy.
Czas prowadzenia analiz min. 6 tygodni.
Oznaczenie ilości i jakości biogazu wyprodukowanego z danego substratu w ujęciu przyrostów i spadków dziennych